Blog

Hoe ver viel jij van de boom?

Hoe ver viel jij van de boom?

De appel valt niet ver van de boom! We kennen allemaal dit gezegde wel. Maar van de wijsheid die daar achter zit maken we veel te weinig gebruik!

Lenigheid in het onderwijs

Lenigheid in het onderwijs

De ene verandering is nog niet klaar of de volgende staat voor de deur: passend onderwijs, invoering van technologie, flexwet onderwijs, dossier lerarenregister, constante veranderingen in de regels voor leerlingvolgsystemen enz. enz. Ze volgen elkaar de afgelopen jaren in zo’n rap tempo op, dat je verander-moe bent geworden. Als je nét een nieuw systeem onder de knie hebt, moeten jullie met z’n allen weer over op een andere. Het kost allemaal heel veel extra energie en tijd. Tijd en energie die je eigenlijk niet hebt. Want je bent ondertussen ook nog gewoon je veeleisende werk aan het uitoefenen!

Hoezo 'Winterdip'?

Hoezo 'Winterdip'?

Het lijkt wel een heuse epidemie. Iedereen aan wie ik vraag hoe het gaat, zegt “moe!”” Gapen, witte koppies en slapen, slapen, slapen. Alle mensen om ons heen zijn moe.Er heerst ook van alles: Verkoudheidsvirussen, griepvirussen en iedereen is ziek geweest of op z’n minst verkouden. De dagen zijn kort, waardoor we weinig zonlicht krijgen. En omdat het koud is buiten, bewegen we minder. We voelen ons opgesloten in ons huis. We krijgen het net voor elkaar om te werken en de belangrijkste taken uit te oefenen, maar voor de rest is het niet veel. Het komt nooit uit om ziek te zijn. ‘Niet fit zijn’ is al irritant. Waarom hebben we die behoefte om altijd maar fit en energiek te zijn?

Zo stuur je negatieve fans naar huis!

Zo stuur je negatieve fans naar huis!

Als je een sport beoefent, zal je direct begrijpen wat ik bedoel als ik zeg dat negatieve aanmoediging niet helpt om je doelen te bereiken. Moet je je voorstellen dat je aan het hockeyen bent en je hoort een supporter roepen terwijl die heftig aan het gebaren is: “ Je moet dáárheen! Let toch eens op! Hij passeert je de hele tijd!” Of je speelt een tenniswedstrijd en slaat een bal in het net en je hoort een zucht van de tribune komen en nog net hoorbaar: “Ohh, dit wordt niks!”

Vijf goede redenen voor supervisie

Vijf goede redenen voor supervisie

Wil jij ook stevig in je schoenen staan, met plezier naar je werk gaan, weinig stress ervaren en blijvend gemotiveerd je werk effectief uitoefenen? Natuurlijk wil je dat! Het klinkt als een open deur. Maar in de praktijk is dit maar voor een handjevol werknemers werkelijkheid. Er is namelijk best wel vaak iets mis op je werk wat je voor lief neemt. Totdat het te laat is en je, een desillusie rijker of erger nog, met een burn-out een andere baan zoekt of in de ziektewet belandt.

Ikke, ikke, ikke en de rest...

Ikke, ikke, ikke en de rest...

Dit jaar lijkt het ineens of iedereen beseft dat gelukkig zijn meer vergt dan alleen een goed voornemen. Het lukt ons de laatste jaren gewoonweg niet om ons in de basis gelukkig te voelen, om gewoon tevreden en ontspannen de wereld in te kijken en de moeilijkheden die op ons pad komen in vertrouwen aan te pakken. Nee, iedereen lijkt wel in een constante staat van paraatheid. Alles moet altijd direct aangepakt worden.

Kind van de rekening

Kind van de rekening

Een hardnekkige overtuiging dat moeders de belangrijkste opvoeders zijn, blijft maar invloed uitoefenen in alle lagen van de bevolking: moeders zorgen voor de emotionele veiligheid en vaders voor de materiële veiligheid. Sommigen menen zelfs te weten dat moeders nu eenmaal zorgzamer zijn dan vaders. Grote onzin! Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat de mannen en vrouwen genetisch gezien nauwelijks verschillen in hun empathisch vermogen en zorgende vaardigheden. De verschillen die we op dit moment in de maatschappij zien en omarmen zijn aangeleerde verschillen. Dat betekent dat we ze ook weer kunnen áfleren! Oftewel we kunnen ons ander gedrag aanleren.

ViaMo familiebericht

ViaMo familiebericht

ViaMo familiebericht is een nieuwe unieke methode om berichten van familieleden door te geven wanneer direct contact alleen nog maar heel oppervlakkig of helemaal niet meer mogelijk is. Doordat de berichten worden voorbereid met een contextueel geschoolde coach en de ontvanger van het bericht ook wordt begeleid, wordt de kans dat dit bericht ook écht gehoord wordt groter dan op welke andere manier dan ook.

Hoe loyaal ben jij?

Hoe loyaal ben jij?

We voelen ons vaak onvrij in ons doen en laten, omdát we nou eenmaal loyaal zijn. Je moet doen wat je altijd hebt gedaan, want anders ben je niet lief of een ontaard kind of een egoïstische partner. Je kan ook gewoon niet anders want je wil de ander niet ‘kwetsen’. Je cijfert jezelf weg en dat doe je al zo lang dat je ook geen idee hebt hóe je het in hemelsnaam anders zou kunnen doen. Bang voor de reactie van de ander!

Top