Hoe loyaal ben jij?

“Ja, dat is die loyaliteit hè?!” Loyaliteit wordt vaak gebruikt als verklaring voor ongepast gedrag.

We voelen ons vaak onvrij in ons doen en laten, omdát we nou eenmaal loyaal zijn. Je moet doen wat je altijd hebt gedaan, want anders ben je niet lief of een ontaard kind of een egoïstische partner. Je kan ook gewoon niet anders want je wil de ander niet ‘kwetsen’. Je cijfert jezelf weg en dat doe je al zo lang dat je ook geen idee hebt hóe je het in hemelsnaam anders zou kunnen doen. Bang voor de reactie van de ander! 

Ik had laatst een man in mijn praktijk die zich in allerlei bochten wrong om het gedrag van zijn partner steeds maar weer goed te praten. Want “zij bedoelde het niet zo”. En “als we alleen zijn, is zij heel anders”. Hij ging gebukt onder schaamte en zijn zelfbeeld was laag, maar hij bleef maar doorgaan met verdedigen. Maar ook een vrouw dat het gedrag van haar moeder maar geen halt wist toe te roepen, ondanks dat zij dat gedrag overduidelijk verafschuwde en zelfs verwerpelijk vond. Waarom doen we dit onszelf aan? Loyaliteit? Dat is te kort door de bocht!

Loyaal zijn we allemaal. Sowieso aan onze ouders en kinderen. Maar hoe we uiting geven aan die loyaliteit hoort niet een opgelegd en vastgeroest gedragspatroon te zijn. Sterker nog: Als je voor je gevoel geen kant op kan en je gevangen voelt door je loyaliteit naar de ander, doe je jezelf en de ander tekort! Je relatie staat dan onder spanning. Er is sprake van een ongezonde loyaliteit.

De oplossing is echter simpel. Leer om samen jullie loyaliteit naar elkaar opnieuw in te richten. Noem het een Make-over van jullie relatie. En denk nou niet meteen: dat lukt toch nooit of dat wil de ander niet. Het lukt namelijk wél en de ander wil ook best, want een relatie onder spanning is voor niemand leuk!

Gezond loyaal zijn betekent regelmatig samen de balans opmaken en herinrichten!


Vaker interessante artikelen over relaties en loyaliteit ontvangen?
Schrijf je nu in voor Mo-zine en ontvang gratis de 3 gouden relatieregels!

Top