Hoe ver viel jij van de boom?

Het 1e jaartraject voor docenten is van start gegaan. Het is altijd fijn om te merken dat iets waar je heel lang aan hebt gewerkt aanslaat in de praktijk.

Ondanks dat we nog maar net begonnen zijn, heeft het maken en bespreken van een genogram al direct zijn uitwerking. De docent ervaart meer rust, nu de context van haar gevoeligheden en valkuilen helder in beeld zijn gebracht. In de weken erna is er meer openheid en dialoog gekomen.
Hierdoor kan er constructief aan verbetering van de competenties en het persoonlijk leiderschap gewerkt worden.

Een genogram is een stamboom-tekening. We tekenen de mensen en verhoudingen in je gezin van herkomst, gezin van herkomst van je ouders en je huidige gezin. Bij het tekenen, bespreken we hoe de verhoudingen lagen vroeger en wat dat voor effect op je heeft gehad. Als we het niveau van gezin van herkomst en opa's en oma's hebben gehad, kijken we naar de verhoudingen binnen het huidige gezin. 
Deze genogrambespreking die 1-1,5 uur duurt heeft altijd een nawerking. Ineens kan helder worden waarom sommig gedrag van anderen zo gevoelig voor je is, of waarom jij zo heftig reageert, terwijl de ander zich van geen kwaad bewust is.
In de volgende bijeenkomst bouwen we hierop verder en trekken we uiteindelijk de parallel met de beroepsuitoefening.

Ken jij docenten in jouw omgeving die last hebben van stress en beïnvloedt dit hun beroepsuitoefening?

Geef ze dan deze folder of verwijs ze naar mijn website www.via-mo.nl/onderwijs

Vaker interessante artikelen over relaties en loyaliteit ontvangen? Schrijf je nu in voor Mo-zine en ontvang gratis de 3 gouden relatieregels!

Top