Hoezo 'Winterdip'?

Het lijkt wel een heuse epidemie. Iedereen aan wie ik vraag hoe het gaat, zegt “moe!””

Gapen, witte koppies en slapen, slapen, slapen. Alle mensen om ons heen zijn moe. Er heerst ook van alles: Verkoudheidsvirussen, griepvirussen en iedereen is ziek geweest of op z’n minst verkouden. De dagen zijn kort, waardoor we weinig zonlicht krijgen. En omdat het koud is buiten, bewegen we minder. We voelen ons opgesloten in ons huis. We krijgen het net voor elkaar om te werken en de belangrijkste taken uit te oefenen, maar voor de rest is het niet veel. Het komt nooit uit om ziek te zijn. ‘Niet fit zijn’ is al irritant.

Waarom hebben we die behoefte om altijd maar fit en energiek te zijn?

We zijn gericht op actie. We moeten zaken regelen. We moeten van betekenis zijn voor anderen. We moeten leuke dingen doen. Iedere dag plannen we vol met belangrijke én leuke activiteiten. We werken, sporten, leren, maken schoon, regelen de financiën, zorgen voor onze kinderen, ouders en anderen die het nodig hebben. Daarnaast doen we klusjes, hebben een sociaal leven én ontspannen een beetje.  De agenda’s staan zó vol, dat er geen ruimte meer is voor spontane acties. En juist door gebrek aan spontaniteit kakken we in. We voelen ons minder fit!

Spontaniteit wordt vaak geassocieerd met kind-zijn en onvolwassenheid. Een volwassene regelt zijn zaakjes immers goed. Hij plant, voert uit, checkt en stelt bij voor de volgende actie. Een kind doet waar hij zin in heeft. Tenminste, als hij de kans krijgt. Want wij leren onze kinderen op steeds vroegere leeftijd om ‘volwassen’ te zijn. Maar laat een kind zijn gang gaan en het volgt zijn hart. Of anders gezegd: een kind volgt zijn intuïtie. Door te doen waar hij zin in heeft, heeft een kind een perfect energie systeem. Activiteiten waar je zin in hebt kosten namelijk veel minder energie dan activiteiten die móeten. Als het heel leuk is, krijg je er zelfs meer energie van!

Je intuïtie volgen betekent ook dat je naar je lichaam moet luisteren. Hoe weet je anders waar je zin in hebt? De meeste mensen kunnen dit wel. Maar ik ken er ook veel, die geen idee hebben als ik vraag ‘wat wil je?”. Ze weten gewoonweg niet meer wat ze willen. Ze zijn te lang blootgesteld aan perioden van moeten, moeten, moeten, zodat ze het contact met zichzelf verloren hebben. Zij hebben het vaakst stress klachten! Ze zijn vast komen te zitten in een net van verwachtingen en verplichtingen. Zodra ze dit herkennen en erkennen, kan gewerkt worden aan meer evenwicht tussen eigen belang en het belang van anderen.

Eigen belang is doen waar je zin in hebt, waar je behoefte aan hebt, wat je leuk vindt en waar je energie van krijgt! Door meer tijd vrij te maken om spontaan te kunnen doen wat in je opkomt, laadt je jezelf weer op. ‘Vrije tijd’ zou een kopje in je agenda horen te zijn. Hierin wordt niets gepland, ook geen ‘leuke’ dingen. Gewoon niks. In deze tijd kom je tot jezelf en je ziet wel waar je zin in hebt dan. En ook als je dan nergens zin in hebt, is dat geen verloren tijd. Als je zogenaamd niets doet, ontstaan vaak de mooiste ideeën voor de toekomst! Het is tijd voor bezinning.

En vooral in de winter, wanneer we wat lager in ons energieniveau zitten, is het de perfecte periode om stil te staan bij wat we allemaal gepresteerd hebben de afgelopen tijd. We kunnen opladen en ons bezinnen op de toekomst. De winter is daar de perfecte periode voor. Net als de rest van de natuur trekken we ons wat terug en bevriezen een beetje, om later met volle energie en ideeën weer in actie te kunnen komen.

Gebruik je ‘moe zijn’ waar het voor bedoeld is!

 

Vaker interessante artikelen over relaties en loyaliteit ontvangen? Schrijf je nu in voor Mo-zine en ontvang gratis de 3 gouden relatieregels!

Top