Ikke, ikke, ikke en de rest...

Gelukkig Nieuwjaar!!

Dit jaar lijkt het ineens of iedereen beseft dat gelukkig zijn meer vergt dan alleen een goed voornemen. Het lukt ons de laatste jaren gewoonweg niet om ons in de basis gelukkig te voelen, om gewoon tevreden en ontspannen de wereld in te kijken en de moeilijkheden die op ons pad komen in vertrouwen aan te pakken. Nee, iedereen lijkt wel in een constante staat van paraatheid. Alles moet altijd direct aangepakt worden.

Als ik er van een afstand naar kijk, lijkt het net of heel Nederland in een spelletje van Tetris gevangen is geraakt. Met zo’n nerveus muziekje erboven zijn we allemaal bezig om steeds sneller alle op ons af komende blokjes op de juiste manier in elkaar te passen. De één lukt dat beter dan de ander, maar allemaal gaan we op een zeker moment ‘game-over’. En dat ‘game-over’ zijn betekent dan dus dat we overspannen, burned-out of depressief zijn geworden. Oké, je krijgt even de tijd om te herstellen, maar daarna begint de hele poppenkast opnieuw.

Een op de tien kinderen geeft het leven een onvoldoende. Dat is de belangrijkste conclusie van Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer na een enquête onder bijna 1.400 kinderen tussen de 8 en 18 jaar oud (www.dekinderombudsman.nl). In Nederland krijgt bijna 20 procent van de volwassenen (18-64 jaar) ooit in het leven te maken met een depressie. Inclusief jongeren en ouderen hebben naar schatting bijna 800.000 mensen een stemmingsstoornis (www.trimbos.nl). We zijn met z’n allen in de stress-val gelopen; bewust of onbewust. We leven in een overspannen maatschappij waarin we onszelf voorbij lopen.

Het besef dat er structureel iets aan moet veranderen, begint langzamerhand grotere vormen aan te nemen. Erkennen dat we met z’n allen ziek zijn, is de eerste stap naar genezing. Zo is er de laatste tijd veel aandacht voor depressies en het doorbreken van de zwijgcultuur daar omheen door middel van door de overheid gefinancierde campagnes. Vorige week zag ik de eerste spotjes van de SIRE campagne “Voor wie doe je het eigenlijk?”. Top! Eindelijk voel ik me geen roepende in de woestijn meer. Volgens mij zit het ongeveer zo:

Wie zich uitsluitend richt op de buitenwereld, verliest het contact met zichzelf. Je bent dan vooral heel veel bezig met wat anderen willen. Tot je uiteindelijk uitgeput omvalt. Het is ook logisch dat we dit zo doen, want van jongs af aan zijn wij opgevoed met het idee dat wij rekening moeten houden met wat de buitenwereld van ons verlangt. We geven onze kinderen mee om te voldoen aan van buitenaf opgelegde eisen. Dat op zich is niet erg. Maar we raken uit balans als we daarnaast niet leren om óók onze eigen eisen aan het leven in kaart te brengen en na te leven.

Maar het is niet zo gemakkelijk om je ineens een andere strategie eigen te maken. Mensen die al eens overspannen of depressief zijn geweest, hebben hier al wijze lessen van geleerd. Maar willen we echt dat onze kinderen allemaal ook eerst ‘game-over’ gaan in de Tetris die onze maatschappij heet? Kunnen we niet beter nu met z’n allen een andere weg inslaan en onze kinderen leren, dat zelfvertrouwen betekent dat ze op zichzelf moeten leren vertrouwen. En om het onze kinderen te leren, moeten we dan zelf ook niet leren om dat te doen? Het vertrouwen op jezelf en het herkennen en volgen van je intuïtie leer je helaas niet op school. Hiervoor zijn persoonlijke leertrajecten zoals coaching of supervisie in het leven geroepen. Met een beetje hulp kan iedereen het leren!

Op jezelf vertrouwen betekent dat je eigen signalen herkent, erkent en als basis gebruikt voor je handelen. Met andere woorden: Wie ben ik, wat wil ik en hoe kom ik het beste tot mijn recht in de maatschappij. Ik zou voor 2017 daarom graag een oude negatieve slogan willen omvormen in een nieuwe positieve:

Ikke, ikke, ikke en de rest kan daarvan een graantje meepikken.

Ik wens iedereen een gelukkig, ontspannen nieuwjaar vol zelfvertrouwen!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hier vind je meer informatie over praktische gezinsbegeleiding en de leukste ouderschapscursus.

Vaker interessante artikelen over relaties en loyaliteit ontvangen? Schrijf je nu in voor Mo-zine en ontvang gratis de 3 gouden relatieregels!

Top