Kind van de rekening

Er komt steeds meer aandacht voor de rolverdeling van vaders en moeders in Nederland. Vorige week kwamen cijfers naar buiten van de emancipatiemonitor 2016 over de verdeling in zorgdagen tussen werkende vaders en moeders. Slechts 11% van de jonge vaders in Nederland nemen de zorg voor hun kinderen voor hun rekening op door-de-weekse dagen. De ongelijkheid tussen vaders en moeders komt hierdoor goed naar voren.

Een hardnekkige overtuiging dat moeders de belangrijkste opvoeders zijn, blijft maar invloed uitoefenen in alle lagen van de bevolking: moeders zorgen voor de emotionele veiligheid en vaders voor de materiële veiligheid. Sommigen menen zelfs te weten dat moeders nu eenmaal zorgzamer zijn dan vaders. Grote onzin!
Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat de mannen en vrouwen genetisch gezien nauwelijks verschillen in hun empathisch vermogen en zorgende vaardigheden. De verschillen die we op dit moment in de maatschappij zien en omarmen zijn aangeleerde verschillen. Dat betekent dat we ze ook weer kunnen áfleren! Oftewel we kunnen ons ander gedrag aanleren.

Kind van de rekening

Een van de schrijnendste gevolgen is het aantal kinderen dat de dupe wordt van deze ouderlijke onbalans. Binnen de gezinnen met jonge kinderen is de druk van de maatschappij vaak zo hoog dat er te weinig aandacht is voor elkaar. Gewoon tijd nemen om elkaar écht te leren kennen is een zeldzaamheid geworden. Vaders laten dat ook nog eens veel te vaak aan moeders over en moeders staan er te weinig op dat vaders hier ook in investeren. Het kind krijgt niet de kans om een kwalitatief gelijke band met vader en moeder op te bouwen.

Daarnaast zie je dat veel moeders ergens diep van binnen ook vaak vinden dat zij de belangrijkste ouder zijn. En vaders vinden dat ook nog regelmatig. Moeders hebben het kind immers 9 maanden gedragen. Kinderen pikken die signalen feilloos op en zullen beschermend worden naar moeder. Dat klinkt lief, maar het geeft wel scheve verhoudingen.

Als ouders door alle druk uit elkaar zijn gegroeid, zie je bij een scheiding dat kinderen ‘uit zichzelf’ kiezen om bij moeder te blijven. Maar dit is geen gezonde keus. Ook al zegt een kind dat die dat persé wil, het kind krijgt altijd de rekening. Ook al voelt het kind zich gedwongen deze keuze te maken en zal deze keuze tot huilens toe verdedigen, de psychische gevolgen worden later pas zichtbaar.

Gelijke emotionele banden tussen kind en beide ouders is de beste basis die je je kind kunt geven. Alleen dan pas is een kind goed toegerust om alle uitdagingen in de maatschappij het hoofd te bieden.

Werk aan de winkel voor vaders en moeders

Werk aan de winkel dus voor alle ouders die merken dat deze balans binnen het gezin nog scheef is. Het is nooit te laat om de emotionele banden tussen alle gezinsleden even sterk te maken.

En werk aan de winkel ook voor alle aanstaande ouders. Bedenk hoe jullie als ouders op één lijn komen te staan en er allebei voor gaan zorgen dat het kind in de gelijke veiligheid van beide ouders kan opgroeien!

 

Hier vind je meer informatie over praktische gezinsbegeleiding en de leukste ouderschapscursus.

Vaker interessante artikelen over relaties en loyaliteit ontvangen? Schrijf je nu in voor Mo-zine en ontvang gratis de 3 gouden relatieregels!

Top