Zo stuur je negatieve fans naar huis!

Als je een sport beoefent, zal je direct begrijpen wat ik bedoel als ik zeg dat negatieve aanmoediging niet helpt om je doelen te bereiken. Moet je je voorstellen dat je aan het hockeyen bent en je hoort een supporter roepen terwijl die heftig aan het gebaren is: “ Je moet dáárheen! Let toch eens op! Hij passeert je de hele tijd!” Of je speelt een tenniswedstrijd en slaat een bal in het net en je hoort een zucht van de tribune komen en nog net hoorbaar: “Ohh, dit wordt niks!”

Het grappige is dat het je fáns zijn die dit roepen. Ze zitten op de tribune voor jou. Ze bedoelen het nog goed ook! Ze wensen je immers de overwinning toe en leven enorm met je mee. Maar als je in het veld staat, heb je even geen tijd om de teleurstelling van je fans te verwerken. Sterker nog: het leidt je af! Je motivatie en zelfvertrouwen nemen af en zo krijgen je fans precies wat ze al riepen.

Grote kans dat je tegen deze fans zegt dat ze voortaan beter níet op de tribune kunnen gaan zitten! Je vraagt anderen mee, die je pósitief aanmoedigen!

In ons hoofd gebeurt precies hetzelfde als in bovenstaande voorbeelden. We hebben allemaal een denkbeeldige tribune (intrinsiek tribunaal) in ons hoofd. Hiervandaan worden zinnetjes geroepen om je aan te moedigen als je zenuwachtig of onzeker bent. Deze zinnetjes zijn waarschijnlijk afkomstig van vaders, moeders en andere belangrijke personen uit je leven. Zij hebben dat ooit echt geroepen, of je hebt zelf ingevuld dat ze dat vinden. Ze fluisteren je toe, als het spannend wordt.

Stel je voor dat je voor het eerst het voortouw moet nemen in een groep van 10 personen die je nog niet zo goed kent. Je vindt het spannend. Logisch! Al snel komen de eerste ‘aanmoedigingen’. “Ze vinden het vast onzin wat ik zeg”, “Zij hebben veel meer ervaring”, “Ze vinden me vast ongeschikt”. Hierdoor word je nog onzekerder. Je maakt je klein, wordt rood en gaat stotteren. Het wordt er niet beter op! Je komt niet meer uit je woorden. Je weet geen antwoord meer op hun vragen. Wat een afgang! En zo krijgen de stemmetjes in je hoofd ook precies wat ze al fluisterden.

Deze zinnetjes worden ook wel niet-helpende gedachten genoemd. En zo is het precies. Ze hélpen je niet. Sterker nog: het leidt je af! Waarom laten we ze dan op de ‘tribune’ zitten? Waarom ruilen we ze niet in voor positieve fans? Heel simpel eigenlijk: we hebben niet door dat het gebeurt. Het gaat zo vanzelf dat we denken dat het normaal is dat we dat onszelf aandoen. Je denkt jezelf in de put!

Stuur deze interne negatieve fans naar huis! Je hebt er immers niets aan. Ze maken de zaken alleen maar erger. Maar hoe doe je dat als ze in je hoofd zitten?

Bedenk van te voren wat je wil horen om je goed te voelen. Wat maakt je sterker? Waarvan wordt je zelfverzekerder? Wat helpt je in een spannende situatie? Schrijf de zinnetjes ergens op. In je telefoon of in je agenda. Pas ze aan als je betere aanmoedigingen hebt bedacht.

Heb geduld. Niemand heeft een knopje op zijn rug waardoor alle negatieve niet-helpende gedachten in één keer worden vervangen door positieve helpende gedachten. De negatieve gedachten zijn een automatisme geworden en zullen dus gewoon weer opduiken. Maar je zult merken dat je ze steeds vaker en sneller in de gaten hebt! Telkens als je een negatieve gedachte bemerkt, spreek je die tegen met een positieve gedachte. Dat gaat ongeveer zo: “Ze vinden het vast onzin wat ik zeg”, “Ik heb me goed voorbereid en heb alle gegevens zorgvuldig verwerkt!”. Blijf dus niet hangen in de negatieve gedachte, maar focus je direct op de positieve gedachte.

Als je dit steeds doet, zal je merken dat je zelfverzekerder wordt. Negatieve gedachten zullen steeds minder vaak voorkomen. Positieve helpende gedachten worden langzaam maar zeker een nieuw automatisme. Hierdoor voel je je beter. Je kunt er namelijk op vertrouwen dat je jezelf helpt. Dát is zelfvertrouwen!

Vul je eigen interne tribune met positieve aanmoedigingen!

 

Vaker interessante artikelen over relaties en loyaliteit ontvangen? Schrijf je nu in voor Mo-zine en ontvang gratis de 3 gouden relatieregels!

Top